Icon BP
DEFINICIÓ DE BONES PRÀCTIQUES

La Fitxa de Bones Pràctiques recull el treball de diagnosi fet per les Comunalitats urbanes en la cerca de béns comuns, ajuda mútua i Economia social i solidària als barris, viles i ciutats. Per visualitzar quin és el valor públic que aporten els projectes autogestionats, amb fort arrelament al territori i amb una governança àmplia i compartida.

Amb aquestes fitxes de Bones Pràctiques us volem mostrar el treball de diàgosi que hemos dut a terme des de la Comunalitat Benviure.

Catàleg de Bones pràctiques

Cuina de Barri

En el territori del Prat de Llobregat i el Baix Llobregat, el percentatged’aliments conreats que es consumeixen en la zona és molt baix. El seu cinturó agrícola es destina majorment a l’exportació i distribució a grans superfícies.

Així doncs, cada vegada que puja el preu del petroli l’aliment respon d’igual manera. Això ocórrer per què el preu de l’aliment correspon en més de ⅔ al petroli; fertilitzants, envasos, tractors, transports…

Per produir els aliments fem servir 10 vegades més energia equivalent a 2,7 kg de petroli per persona en un dia el que això comporta que el preu sigui el doble del que hauria de ser.

Només a Espanya, 12,3 milions de persones, el 26,1%, de la població es troben en risc de pobresa o exclusió social. L’import de l’alimentació, sense incloure restaurants és de 35 € per persona, el que provoca que la despesa familiar per a 4 membres, sigui la meitat del salari mínim a jornada completa, i és un fet que fa inassumibles altres despeses que generen impagaments en cadena d’habitatge, llum, aigua, impostos…

A més a més, en els últims anys s’ha incrementat el consum de menjar ràpid de baixa qualitat nutricional. Una alimentació que és inadequada i ineficient que engendra gran part dels problemes de salut; obesitat, diabetis, problemes cardiovasculars i això incideix en el 60% de la despesa sanitària nacional.

Per això en GATS sempre defenem que l’alimentació i el seu preu és el primer artefacte d’exclusió social dels nostres temps. Per evitar-ho hem desenvolupat una metodologia disruptiva amb alta eficiència energètica que ens permet centralitzar la transformació dels aliments i generar un entramat social capaç de revertir en l’economia dels barris on es trobi instal·lada la cuina de proximitat.

La nostra finalitat és subministrar aliments saludables, llur cost es redueix a més de la meitat del preu actual i que a més minimitzen l’impacte sanitari amb la dieta. Aquesta manera d’organitzar-se maximitzant recursos locals inspirar a què es faci el mateix en altres activitats.

1. Gats, (Grups associats per el traball sociocultural) impulsor. Des de fa 20 anys treballa creant eines que potencien el teixit econòmic i associatiu fomentant la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social, a través de l’Ecosistema d’ESS impulsen nous projectes.

2. Comunitat Benviure, suport. Espai de participació, resiliència i autoajuda, creat per la ciutadania la seu del qual servirà de cuina de barri.

3. Ajuntament del Prat de Llobregat, col·laborador.

4. Xarxa d’agricultors, col·laboradors.

5. Comidistas. Persones que paguin una quota fix que es preocupen per la seva alimentació i tenen consciència climàtica. 

6.FOODTOPIA col·laboradors. Tecnologia per a l’acció social. Posant al nostre servei la filosofia i el receptari tradicional.
 

Les decisions es prenen en procés assembleari. Els canals de participació són les mateixes assemblees, grup de whatspp i xarxes socials on poden donar a conèixer el projecte i les seves inquietuds alimentària.

Furgoneta compartida

Aquest bé comú neix de la necessitat de poder disposar d’un vehicle amb unes capacitats especials de diverses entitats i de la complexitat que té costejar-lo. La infrautilització del mateix des del pla individual feia impossible que una sola entitat es fes càrrec. D’altra banda aquestes mateixes entitats necessitaven un vehicle d’aquestes característiques amb una certa freqüència. Llogar un vehicle similar no era una opció, ja que el propi procés de lloguer, era tediós quant a la gestió i a vegades complex per la necessitat de poder donar determinades garanties exigides per l’arrendador. Aquestes entitats comparteixen una nau industrial com a centre neuràlgic de magatzematge o treball d’aquí sorgeix la possibilitat d’autogestionar un vehicle cedit per la Fundació Eserpanzah! 

Entre els principals actors:  Som Eficiència:és una cooperativa de serveis energètics que neix al 2017 basat en els preceptes de l’economia social i solidària amb els objectius de donar resposta a la necessitat de minimitzar la pobresa energètica, promoure les energies renovables i el consum eficient, just i sostenible a tota la ciutadania. Dins del projecte, formen part de les entitats pioneres que participen de manera activa en el grup de gestió i també en el de manteniment.  La Fundació Cívica Esperanzah és una organització sense ànim de lucre que neix amb la voluntat de potenciar i consolidar el sector de l’economia social, solidària i el desenvolupament sostenible. Som un projecte del Prat de Llobregat per al Prat on els ciutadans i ciutadanes del nostre poble són els principals beneficiaris dels accions que portarem a terme.Entitat impulsora del projecte amb participació directa en el grup de gestió, recolza en les tasques administratives. Associació dedicada a l’agricultura ecològica on potenciïn que els clients formin part de la producció i a l’inversa, saber per a qui produïm i que els clients sàpiguen la procedència dels nostres productes. Formen part activa del gurpo organitzador i donen suport en les labors tècniques.  SomEsqueix Social és una associació sense ànim de lucre que recupera terres abandonades per promoure l’agricultura ecològica i donar oportunitats de formació i inserció laboral als personis. Dins del grup de coordinació participen en les reunions de gestió.  Rodaprat, un servei de distribució sense ànim de lucri que vol la dignificació laboral del sector i la sostenibilitat mediambiental, alhora que millorem el teixit comercial local. Dins del grup de coordinació participen en les reunions de gestió.  PastaxPasta és una associació emmarcada dins de l’economia social i solidària. La nostra intenció és acostar el menjar ecològic i de qualitat a tothom, amb aquest ànim hem desenvolupat un producte de qualitat a un preu competitiu. A poc a poc sota les premisses de la Permacultura volem aportar a la societat el nostre granet de sorra contribuint així a la sobirania alimentària. Realitzen labors de gestió i coordinació del projecte i de l’app.  La Claqueta social, realitza projectes audiovisuals per a ajudar a visivilizar els projectes d’economia social i solidària. Dins del projecte ajuden a la difusió d’aquest. 

Els criteris per a accedir són pertànyer a una entitat de l’economia social i solidària, que tingui base operativa al Prat. Després tenim el model de participació activa, en el qual els membres desenvolupen alguna tasca ja sigui administrativa o tècnica, i també comptem amb un altre criteri d’accés que són els usos esporàdics. Aquests usos es gestionen a través de l’app previ registre de l’entitat. Els criteris com a entitat per a la modalitat d’usos esporàdics són els mateixos que per a ús continuat, encara que es contemplen col·laboracions d’usos amb projectes amb base social d’entorns pròxims al Prat. Des del grup de coordinació es recullen les diferents sol·licituds de participació que arriben a través dels propis membres. També la Fundació, en la seva labor de suport per a les entitats, canalitza projectes que poden estar interessats a compartir l’experiència. La presa de decisions es duu a terme des del grup de coordinació que està representat per un membre de cadascuna de les entitats que formen part del projecte. En el Festival Esperanzah es dona a conèixer aquest projecte a nivell local com una de les eines d’apoderament i autogestió per a petits projectes i entitats.

Festival Esperanzah

El somni del festival Esperanzah neix l’any 2007, de la mà de GATS (una entitat social del barri de Sant Cosme) i inspirat en el festival homònim de músiques del món de Floreffe, a Bèlgica. Amb la idea de crear un espai de cultura transformadora per a totes les edats, gèneres i condicions.

Manu Chao dona el tret de sortida en 2008.

Des de llavors i fins al dia d’avui continuen treballant problemàtiques socials que necessiten solucions, des de l’economia social i solidària, des de l’alegria, construint alternatives al capitalisme salvatge.

L’Esperanzah és un festival cooperatiu format per una gran xarxa de persones, col·lectius i entitats. 

Un model horitzontal i democràtic, sense ànim de lucre, que treballa a contracorrent per a mantenir viva la cultura anticapitalista, mitjançant la governança en comú.

– Tenir en compte les institucions i entitats.

Comunitat d'Auto Finançament (CAF)

En un dels projectes desenvolupats per l’associació Gats per a l’Ajuntament del Prat de Llobregat (l’ESEV, Equip de Suport a les Escales de Veïns de Sant Cosme), es va posar en relleu la necessitat que tenien persones en situació de vulnerabilitat de poder accedir a recursos per poder afrontar petites reparacions domèstiques que, en cas de no fer-se, generaven problemes de convivència entre veïns.  

Pel que fa a l’aportació de recursos: Festival Esperanzah i projecte “El Prat es Mou” Pel que fa a l’aprofitament de recursos: veïns i veïnes del barri de Sant Cosme derivades per l’equip de l’ESEV. Gestió dels recursos: Associació Gats

Pel que fa a l’aportació de recursos: Festival Esperanzah i projecte “El Prat es Mou” Pel que fa a l’aprofitament de recursos: veïns i veïnes del barri de Sant Cosme derivades per l’equip de l’ESEV.  Gestió dels recursos: Associació Gats

La Nau ESS

La necessitat va venir donada per l’elevat cost dels lloguers al Prat de Llobregat. Les cooperatives i projectes de nova creació, necessitaven un espai on poder fixar la seva seu social, oficines o magatzem. Davant aquesta falta d’espai per a projectes d’economia social i solidària, la Fundació Cívica Esperanzah i l’Ajuntament van signar un conveni per a poder contractar el lloguer d’una nau social.  Gràcies a aquest conveni diversos projectes i cooperatives dins de la ESS han pogut instal·lar la seva seu, oficines i magatzem en un espai comú gestionat per les pròpies entitats, on l’ajuntament assumeix una part de les despeses i una altra part és assumida per les entitats depenent del seu estat econòmic.

Fundació Esperanzah, treballa en sociocràcia i és la responsable de la signatura del conveni amb l’Ajuntament i la que s’encarrega de la gestió administrativa i comptable. Hi ha 4 grups de treball que són: Comunicació interna i externa Espai de gaudi i activitats Manteniment Accessos, senyalització i distribució d’espais. Totes les entitats (Som connexió, Samarrètica, Gats, Amb un parell, RodapratLombricultura, Illa cooperativa, Som eficiència, Pastaxpasta, Saó Reformes, Contrabandistes, Agricultura pel territori, Divisió, EhcoopIrdol coleccions han de participar de mínim un cercle i el cercle de coordinació participa 1 persona de cada cercle. Els cercles són autogestionats i es reuneixen segons la seva necessitat, excepte el de coordinació que es reuneix una vegada al mes. Un vegada al trimestre es duen a terme una reunió amb totes les entitats de la nau.

Per a formar part has de ser una entitat d’economia social i solidària local, tant per a nous projectes com projectes consolidats. El cost s’adequa a l’evolució del mateix projecte. L’espai de govern i direcció es lidera des de la Fundació Esperanzah i el cercle de coordinació, que són els que prenen les decisions relatives a la gestió i funcionament de la Nau ESS, així com la incorporació de noves cooperatives, associacions o projectes sense ànim de lucre. Com hem esmentat en el punt anterior aquest espai cooperatiu es gestiona a través de la socioocràcia i totes les entitats o projectes allí presents tenen dret a veu i vot en cadascuna de les decisions.

Aquest són alguns dels exemples que la Comunalitat Benviure empra pel seu catàleg de Bones Pràctiques dins dels seus projectes comunitaris.

 

Correu electrònic:
hola@comunalitatbenviure.org

Telèfon:  +34 622 293 856

Adreça: Passeig Ramon de Codina 65 

Horari d’atenció al públic:
Dilluns a dijous de 9:00 a 14:00 h

© 2023 Tots els drets reservats Comunalitat Benviure el Prat.